Οι αγορές ταύρων γεννιούνται μέσα στον πεσιμισμό, μεγαλώνουν με τον σκεπτικισμό, κορυφώνονται με την αισιοδοξία και πεθαίνουν μέσα στην ευφορία
(Τζόν Τέμπλετον)

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ μια μικρή ΙΣΤΟΡΙΑ (Διαχείριση Κρατικού Χρέους)


Διαχείριση Κρατικού Χρέους



Έχω την εξής άποψη σχετικά με τη διαχείριση κρατικού χρέους από κάθε μέλος της ευρωζώνης: 

ή κάθε χώρα αφήνεται στην δική της ανεξάρτητη διαχείριση των δημοσιονομικών της αναλαμβάνοντας από μόνη της όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται

ή εγκαθίσταται ενιαία και ομοιόμορφη δημοσιονομική αλλά και οικονομική πολιτική υποχρεωτικά σε όλες τις χώρες μέλη του ευρώ.

Αυτό σημαίνει στην πρώτη περίπτωση για παράδειγμα, αν μια χώρα εκτρέπεται και είτε φτάνει ή όχι στην χρεοκοπία αφήνεται μόνη της να τα βγάλει εις πέρας όπως μόνη της κατέληξε εκεί που κατέληξε. Οι επιπτώσεις για τις άλλες χώρες μέλη θα είναι σχεδόν μηδενικές διότι το όποιο αρνητικό οικονομικό/χρηματικό ντόμινο επάνω τους θα μπορεί να απορροφηθεί από την υγιέστατη οικονομία που θα έχουν (αν έχουν).
Αν βέβαια και άλλες χώρες μέλη δημοσιονομικά και οικονομικά υποφέρουν, έστω και σε διαφορετικό βαθμό, η αντίδραση τους θα είναι διαφορετική. Σε αυτή την περίπτωση θα φανεί από τον τρόπο που θα αντιδράσουν κατά πόσο έχουν κατά νουν την ενιαία και ισότιμη Ευρώπη ώς κοινό και αναγκαίο Όραμα ή είναι ευκαιρία για λαφυραγώγηση πολιτικής και οικονομικής εξουσίας στην πιο αδύναμη συγκριτικά  χώρα.

Άποψη μου είναι ότι χωρίς την ενιαία διαμόρφωση οικονομικού σχεδίου ανάπτυξης και σταθεροποίησης για όλα τα μέλη της ευρωζώνης (π.χ. μεταφορά παραγωγικών επενδύσεων σε ελλειμματικές χώρες, ενιαία κριτήρια στελέχωσης της δημόσιας διοίκησης, κανόνες ενίσχυσης του ανταγωνισμού,  ανάδειξη  καινοτομιών και τεχνολογίας, όχι περιορισμούς στην οικονομική ελευθερία όπως συντεχνίες κ.ά)  και ενιαίας χρηματοδότησης του, με συμβολή και της ΕΚΤ (νομισματοποίηση μέρους των κρατικών χρεών), η έξοδος από την κρίση θα είναι όνειρο θερινής νυκτός. Μάλλον έξοδο του ευρώ θα προκύψει  από όλες τις χώρες, δηλαδή το τέλος του!
Πιστεύω, βέβαια, ότι τελικά κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Θα επικρατήσει η λογική ότι το συμφέρον είναι κοινό για όλους.
Η Ώρα είναι η Ευρώπη να μεγαλώσει και ευημερήσει  και Όχι να συρρικνωθεί.
Η ενιαία κρίση γεννά την ευκαιρία της πραγματικά Ενιαίας Ευρώπης των Εθνών και Λαών και στην οποίαν θέση πρέπει να έχει και Ρωσία.



  
Βλέπε:
Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΜΑΛΘΕΙΑ
ΤΟ ΔΙΑΡΚΕΣ ΧΦ

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΦ

ΤΟ ΧΦ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ




Η απόδειξη του κάτι!
..και τώρα τι κάνουμε;
η αλληλέγγυα στάση είναι η λύση

Αν οι Έλληνες γίνουν πιο επιθετικοί, ...
 Ο Κόσμος όπως τον βλέπω εγώ
η Ελλάδα θα ανακάμψει;
Είναι τόσο απλό!

Δεν υπάρχουν σχόλια: